Ljud 11

No Comments

Ljud hörs ofta i konsten. Ljud 11 är ett brett spektrum, price där ljud och bild hör samman, there där rösten på olika vis transformeras, approved där insamlade ljud bildar nya klanger. Om något förenar de fyra så är det en lyrisk, innerlig karaktär, där ljud och berättelser räddas ur det allmänna brus, som utställningens curator Thomas Millroth tänkte på, då han som motto för Ljud 11 satte slutraden i T S Eliots The Love Song of J Alfred Prufrock: ”Till human voices wake us and we drown.”

Var och en av deltagarna har bidragit med personliga stämmor till den samtida konsten.

Karolina Erlingsson bor och arbetar i Malmö, där hon utexaminerades från Konsthögskolan 2008. Hon arbetar huvudsakligen med text, video, ljud, installation och performance. Hon kommer att visa akt, en video/ljud-installation, där ordlös sång som härrör från ekande frågor, samspelar med ett videolandskap från Halland. Röst och bild delar rytm. Erlingsson har bland annat 2010 deltagit i Moderna Museets Modernautställning, Ystads Konstmuseums Gråzoner och Lunds konsthall Presentation.

Andrea Ermke är musiker, bor och verkar i Berlin. Hon samplar, använder minidisc, mixerbord. Under veckan kommer hon att spela in ljud i Umeå, som blir grunden för hennes framträdande. Ermke befinner sig mitt i en av dagens mest mest inflytelserika musikscenener, där hon åtnjuter stor respekt för sitt personliga uttryck, som är mindre reduktionistiskt än man kunde förvänta sig på den scenen. Hon har jobbat med de flesta av de ledande namnen och gett ut flera skivor.

Lina Selander bor och verkar i Stockholm, BA från Högskolan för Fotografi och Film i Göteborg samt Post Graduate från Kungliga Konsthögskolan I Stockholm. Hon arbetar med video, film, foto, text och ljud. Blandar gärna olika media för att skapa nya berättelser. Hennes bidrag till Ljud 11 blir ett text/ljudverk, Ur 117 av 146 instamaticbilder (1999–2003).

Sara Wallgren bor och arbetar i Malmö, där hon gick ut Konsthögskolan 2010. Teckning och installation spelar en viktig roll i hennes verk. Till Ljud 11 har vi valt två verk, Hidden Truths and Truthful Tales och Dwellings of Thoughts. I det förra arbetar hon dels med bild som inte längre syns och ljud som är ohörbart, men i kombinationen uppstår en ny klang, där så att säga en ny berättelse skapas av det som inte går att förnimma. Det senare verket referar till pausen, uppehållet, punkten.

Thomas Millroth bor och verkar i Skåne, välkänd konst- och musikkritiker i bland annat Sydsvenskan, soundofmusic.nu, Nya Upplagan. Har varit konstmuseichef, arrangerar utställningar och konserter, skriver böcker, senast Man får förlora sig på Almlöfs förlag.

Tack till Bokcaféet Pilgatan, ABF Umeå, Frälsningsarmén och 4sound!

Kommentera