Linnéa Sjöberg & Chris Magnusson (23 okt – 14 nov)

Linnéa Sjöberg & Chris Magnusson (23 okt – 14 nov)

Vernissage 23:e oktober, link 19:00.

23 okt – 14 nov.

Galleri Verkligheten, Pilgatan 16, Umeå.

Om utställningen:

Galleri Verkligheten visar mellan 23 oktober och 14 november en parutställning med stockholmsbaserade konstnärerna Chris Magnusson och Linnéa Sjöberg. Två stycken högst individuella uttryck med gemensamma anknytningspunkter. Deras riktning mot det instinktiva arbetet och metodiska sätt att konstruera sina praktiker för dem samman.

Magnusson svårplacerade teckningar och humoristiska kopplingar kommer ur ett arbete som ger vika för infallet och håller honom i samma position av utforskare som oss betraktare när vi möter hans bildvärld. Chris Magnusson tycks ofta söka sig bort från det konceptuella arbetet, kanske för att ge mer utrymme åt det som han själv inte kan planera. Exempelvis genom att fokusera på triviala ämnen eller arbetstekniker där han själv blir novis.

Sjöbergs metod mynnar ut i årslånga performativa projekt där livsstil och vardag omformas och kontinuerligt skräddarsys vilket i sin tur resulterar i ett naivistiskt, men samtidigt strikt planerat, arbete. En mindre detalj i en både iscensatt och verklig vardag kan resultera i ett konstnärligt verk. Som i hennes tidigare projekt Salong Flyttkartong där hennes tatueringar utförda under projektets tid (på sig själv och andra) kom att bli stoff för T-shirts, bryggda öl och en bok.

Deras fokus på metod framför koncept gör processen synlig i deras verk och befinner sig på en metadiskussion om konstnärligt arbete. Trots det skapar de något som blir både spontant, levande och fysiskt när de olika metoderna sätts att arbeta.

För deras gemensam utställning på Galleri Verkligheten visar de arbeten från den senaste tiden, arbeten som lutar åt det svarta, i både tematik och färg.

Med vävstolen som ett performativt verktyg återaktivera Sjöberg en dåtid. Insamlat material från hennes barndomshem, gamla kläder och vhs-band som klipps till trasor, nystas till hårda bollar för att sedan vävas ihop till ett stycke. Med en svartbetsad vävstol kommer Sjöberg jobba på plats i galleriet under hela utställningsperioden.

Chris Magnusson har till denna utställning fokuserat på figurer som utövar pilates-liknande övningar och abstrakta former hämtade från gymmets maskiner. Magnusson försätter sina figurer i ansträngda poser med svarta medicinbollar under närmast tortyrlika former. Ett svart skämt utan avsändare som mellan raderna ger både en glädjefylld och osäker känsla.

Tack till Lilla Galleriet i Umeå, Karin ”Fina” Jönsson på Stockholms Läns Hemslöjdsförening samt Katarina Wretén från 18 vävare.

Varmt välkommen!