Verklighetens Pris

Varje år tilldelas en avgångsstudent från Masterprogrammet vid Umeå Konsthögskola Verklighetens Pris. Ett pris som innebär att studenten får en separatutställning i Verklighetens lokaler under kommande år och att hen utöver sedvanliga ersättningar, som alla utställare hos oss har, även får en materialbudget om 10 000 SEK.

2019 års pristagare: Martin Arvidsson

“Verklighetens pris 2019 går till en konstnär som arbetar med längtan och drömmar men också tillkortakommanden som många kan känna igen sig i. Bruks och vardagsföremålen är ett återkommande tema i konstnärens arbete och används som redskap för att beskriva det personliga eller utmana de svåra frågorna. Genom mytologiska aspekter kan vi se den poetiska blick som denna konstnär har för vardagsföremål. Här på Bildmuseet har installationens tre delar installerats finstämt och meningsfullt i relation till platsen (älven) som förstärker känslan av att drömma sig bort.”


2018 års pristagare: Jenny Käll


“Verklighetens pris 2018 går till en konstnär som arbetar med förklädnader, lager och transformation. I en precis och poetisk lek på gränsen mellan objekt och kropp, figurativt och abstrakt, beständigt och flyktigt, tillåts olika material sömlöst övergå i varandra. Som betraktare leds man in i en värld av sinnlig närvaro där inte minst språket och titlarna spelar en avgörande roll. I sitt examensverk skapar denna konstnär ett mångbottnat narrativ kopplat till platsen (Vindeln, Botsmark, Umeå) där invanda hierarkier ställs på ända och där nya monument skapas.”